Én és a medvehagyma első találkozása szerelem volt első látásra. Jó nagy közhely, de tényleg így volt. Megláttam a zöldségesnél egy nagy csokor harsogóan zöld levélhalmazt, és tudtam: az enyém lesz. (Bárcsak az élet más területén is működne ez a filozófia.) Felmentem a netre és mindenhol medvehagyma dömping volt a blogokon, gondoltam, rendszerető polgárként beállok én is a sorba. Mivel krémleves függő vagyok, adódott a lehetőség egy bársonyos leveshez, amit ezúttal sült sajtkockákkal (jobban mondva rombuszokkal) tettem tartalmasabbá. De ez csak a kezdet volt. Maradt egy fél adagnyi hagymalevél (ami egyébként megszólalásig hasonlít a kertünkben elburjánzott gyöngyvirág leveléhez. A leglényegesebb különbség közöttük, hogy az utóbbi mérgező), így kezdenem kellett vele valamit. Anitánál láttam medvehagymás pogácsát, innen az inspiráció. Pizzatészta az alap, ebbe került a piacon beszerzett házi tehéntúró és a medvehagyma. A leves jó-jó kategória, de a bucik!! Nem lehetett és nem is akartam abbahagyni az evését.
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók: 1 nagy csokor medvehagyma
2-3 db krumpli1.2 liter húsleves
1.5 dl főzőtejszín
szerecsendió
só, bors1 ek. vaj
a sajtkockákhoz: 10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
A vajon megfonnyasztom a hagymaleveleket, beleteszem a kockára vágott krumplit, majd felöntöm a húslevessel. Mikor a krumpli megpuhult, nekimegyek a botmixerrel, sózom, borsozom, szerencsendióval ízesítem. Végül felöntöm a tejszínnel, pár perc alatt összeforralom és már készen is van.
A sajtot lereszelem, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe szórom, és sütőben megolvasztom, megpirítom, majd apró rombuszokra szeletelem.
Medvehagymás, házi túrós mini bucik:
Hozzávalók: 50 dkg liszt
25 dkg friss házi tehéntúró
3 dkg élesztő 1 dl tej
1 kk. cukor
0,5 dl olívaolaj
1 ek. tejföl
1 csokor medvehagyma
pirospaprika, só, bors
Elkészítése ugyanúgy történik, mint bármely kelt tésztáé. Felfuttatom a cukros langyos tejben az élesztőt, majd összegyúrom a többi hozzávalóval. Kelesztés után kis bucikat formázok a tésztából és sütőpapíros (mostanában a szilikonra esküszöm) tepsiben szép pirosra sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése