Ezt a fánkot még farsang táján sütöttem. Teljesen hagyományos fánk recept, a málnahab ötlet viszont gyerekkoromba nyúlik vissza. Általános iskolai osztályfőnököm, Vali néni sütött mindig fánkot nekünk az osztálybulikra, és ahhoz mindig málnahab járt. Na, nem ilyen málnaárak mellett, hanem a kertjében termett a málna, és ő tojásfehérjét vert fel hozzá, én nem vállaltam be a nyers tojást, tejszínnel helyettesítettem. Így is ehető volt...:-)
Hozzávalók: 70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 egész tojás
3 tojássárgája
7 dkg vaj
3 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 cs. vaníliáscukor
A habhoz: 25 dkg málna (mirelit is jó)
2,5 dl tejszín
5-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 cs. habfixáló
A lisztet, a cukrot, a langyos tejet és a szétmorzsolt élesztőt dagasztótálba teszem. Miután az élesztő felfutott, jöhet a többi hozzávaló, kidagasztás után kb. 45 percig kelesztem. Kb. 3 cm vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval (esetleg vékonyfalú pohárral) kiszaggatom. Ezután is kelesztem (letakarva) kb. 25 percig, majd egy lábosban, bő olajban, alacsony fokozaton kisütöm őket, úgy, hogy egy kis horpadást nyomok a közepükbe a hüvelykujjammal, a lyukas részével lefelé teszem a lábosba. Fedő alatt sütöm pár percig, majd megfordítom őket, és fedő nélkül szintén pár percig sülnek. Ki kell tapasztalni a hőfokot, nehogy nyers maradjon a közepe.
A habhoz a felverem a tejszínt, apránként hozzáadom a málnát, cukrot, majd a habfixálót is.
Melyik általános iskolaba jártál? Nyíregyházán mindig ilyen volt a farsangi fánk. :)
VálaszTörlés