2011. október 3., hétfő

Harcsa mandulás tormamártással és gerslivel


Szeretjük a halat. Sajnos tengerpartmentes országunkban nem tudok kisétálni hetente egyszer a halpiacra, így maradok a közeli hipermarket gyér választékánál, ami az utóbbi időben az afrikai harcsára és a lazacra szorítkozik. Talán karácsony környékén bővítik a halpultot is. (Nem a tátogó, segélykérő élő pontyokra gondolok.) A gersli pedig személyes kedvencem, a halhoz szokásos unalmas rizst kitűnően helyettesíti.

Hozzávalók:  80 dkg nyúzott afrikai harcsafilé
                       25 dkg árpagyöngy (gersli)

a mártáshoz: 5 dkg mandula
                      1 kis üveg tejszínes torma
                      2 ek. tejföl
                      1 ek. majonéz
                      só, bors
                      1 kk. porcukor

A gerslit előző este beáztatom. Másnap bő sós vízben puhára főzőm.  A halszeleteket sózom, borsozom, kevés olivaolajon pár perc alatt szép pirosra sütöm. A mártást is előző nap érdemes megcsinálni, hogy összeérjenek az ízek. A mandulát serpenyőben egy kicsit megpirítom, majd mozsárban durvára töröm. Összekeverem a többi hozzávalóval, ízesítem sóval, borssal, egy kis cukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése