2011. szeptember 5., hétfő

Baklava


Van egy lista a fejemben, melyek azok a sütik, amiket meg szeretnék sütni. (bár olyan hosszú lett a lista, hogy ideje lenne papírra vetnem). Ezen lista élvonalbeli harcosa volt ez a keleti csemege, és mondhatom joggal tört az élre nálam. Semmi trükk, bár egy kicsit időigényes a rétegek letétele, de a végeredmény mindent feledtet. Olyan lett, amilyen lennie kell egy baklavának, nagyon mandulás, nagyon mézes, nagyon finom. Kerti sütögetésre vittem kb. 20 darabot, és osztatlan sikert aratott, üres maradt a tányér a buli végére, és már most azon agyalok, mikor süssem újra.

Hozzávalók:    18 db réteslap
                      45 dkg őrölt mandula
                      20 dkg cukor
                      25 dkg olvasztott vaj
                      3  tk. fahéj
 a sziruphoz:   30 dkg méz
                     1,2 dl víz
                     7,5 dkg cukor
                     1,5 ek. rózsavíz
                     3 ek. durvára vágott mandula a díszítéshez

Első körben összekeverem a mandulát a cukorral és a fahéjjal. Kivajazok egy 30x40 cm-es tepsit és kezdődhet a rétegezés. Óvatosan belehelyezem a réteslapot a tepsibe, megkenem vajjal, rá a következő réteslap, azt is megkenem vajjal, de ez a lap már mandulás tölteléket is kap. Így rétegezem tovább, minden második réteslapot szórom meg mandulával. A tepsiből lelógó részeket éles késsel levágom, majd apró kockára szelem a baklavát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm. Ezalatt elkészítem a szirupot, összeforralom a mézet a cukorral és a vízzel. A tűzről levéve belekeverem a rózsavizet, majd nyakonöntöm a kisült baklavát. Végül megszórom a durvára vágott mandulával.
                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése