Van egy lista a fejemben, melyek azok a sütik, amiket meg szeretnék sütni. (bár olyan hosszú lett a lista, hogy ideje lenne papírra vetnem). Ezen lista élvonalbeli harcosa volt ez a keleti csemege, és mondhatom joggal tört az élre nálam. Semmi trükk, bár egy kicsit időigényes a rétegek letétele, de a végeredmény mindent feledtet. Olyan lett, amilyen lennie kell egy baklavának, nagyon mandulás, nagyon mézes, nagyon finom. Kerti sütögetésre vittem kb. 20 darabot, és osztatlan sikert aratott, üres maradt a tányér a buli végére, és már most azon agyalok, mikor süssem újra.
Hozzávalók: 18 db réteslap
45 dkg őrölt mandula
20 dkg cukor
25 dkg olvasztott vaj
3 tk. fahéj
a sziruphoz: 30 dkg méz
1,2 dl víz
7,5 dkg cukor
1,5 ek. rózsavíz
3 ek. durvára vágott mandula a díszítéshez
Első körben összekeverem a mandulát a cukorral és a fahéjjal. Kivajazok egy 30x40 cm-es tepsit és kezdődhet a rétegezés. Óvatosan belehelyezem a réteslapot a tepsibe, megkenem vajjal, rá a következő réteslap, azt is megkenem vajjal, de ez a lap már mandulás tölteléket is kap. Így rétegezem tovább, minden második réteslapot szórom meg mandulával. A tepsiből lelógó részeket éles késsel levágom, majd apró kockára szelem a baklavát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm. Ezalatt elkészítem a szirupot, összeforralom a mézet a cukorral és a vízzel. A tűzről levéve belekeverem a rózsavizet, majd nyakonöntöm a kisült baklavát. Végül megszórom a durvára vágott mandulával.
Hozzávalók: 18 db réteslap
45 dkg őrölt mandula
20 dkg cukor
25 dkg olvasztott vaj
3 tk. fahéj
a sziruphoz: 30 dkg méz
1,2 dl víz
7,5 dkg cukor
1,5 ek. rózsavíz
3 ek. durvára vágott mandula a díszítéshez
Első körben összekeverem a mandulát a cukorral és a fahéjjal. Kivajazok egy 30x40 cm-es tepsit és kezdődhet a rétegezés. Óvatosan belehelyezem a réteslapot a tepsibe, megkenem vajjal, rá a következő réteslap, azt is megkenem vajjal, de ez a lap már mandulás tölteléket is kap. Így rétegezem tovább, minden második réteslapot szórom meg mandulával. A tepsiből lelógó részeket éles késsel levágom, majd apró kockára szelem a baklavát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm. Ezalatt elkészítem a szirupot, összeforralom a mézet a cukorral és a vízzel. A tűzről levéve belekeverem a rózsavizet, majd nyakonöntöm a kisült baklavát. Végül megszórom a durvára vágott mandulával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése